21 Eylül 2012 Cuma

DALYAN'DA ÇOCUKLARA DOĞA TATİLİ

“Çocukların doğaya, doğanın çocuklara ihtiyacı var.”     
      Çocuklarımıza tüm varlıkların doğada bir yeri olduğunu, bu muhteşem düzenin içinde saygı ve sevgiyle yerimizi bilerek yaşamamız gerektiğini anlatabilmek için düzenlenmiş bir oluşumu anlatacağım size: 

      DalyanKIDS 8-14 yaş Türk ve yabancı çocukların doğada zaman geçirmesine ve çevre bilinçlerinin gelişmesine yönelik bir doğa tatilleri programı. Tatil merkezi yazın özel çevre koruma kapsamı içerisinde olan Köyceğiz- Dalyan, kışın da güzel atlar diyarı Kapadokya olarak devam ediyor. Bu programın amacı, çocukların doğaya olan ilgi, sevgi ve saygılarını arttırmalarına katkıda bulunmak.

      Özellikle şehir çocukları günümüzde doğadan kopuk bir yaşam sürdüğü bu son birkaç on yılda en başta açık, temiz havada hoplamaya, zıplamaya, uzun uzun yüzmeye, sonsuz enerjilerini doğayla paylaşmaya ihtiyaç duyuyor çocuklar.
                     HAYDİ ÇOCUKLAR DOĞAYA!

      Yaz ve yarıyıl tatillerinde bireysel katılımın mümkün olduğu programda baharları da okul grupları misafir ediliyor. 'Haydi Çocuklar Doğaya’ hareketinin Türkiye'de de başlamasında öncülük eden oluşumlardan biri olan DalyanKIDS, 9-13 Ekim arasında IICS (Istanbul Inernational Community School) ‘ye ev sahipliği yapacak. Program dahilinde 41 öğrenci ve 7 öğretmen ile 7. sınıfların fen dersi kapsamında Dalyan'da olacaklar. Öğrenciler sadece doğada vakit geçirmeyecek, aynı zamanda da her an doğayı deneyimleyerek yaşamın içerisinde doğayı öğrenecekler. 

Çevre etkinliklerini belirlerken 3 kriteri göz önünde bulunduruyorlar:

1) Yörede varolan doğal güzellikleri; özellikleri (örneğin carettaların yumurtladığı kumsal, şifalı suları olan kaplıca gibi) paylaşmak

2) Şehirde yaşayan çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ( atlama, zıplama, yüzme, temiz, açık havada zaman geçirme)

3) Ve ekipte yer alan deneyimli öğretmenlerin ve doğasever gönüllülerin bilgi birikimlerini yeni nesillere aktarmak (örneğin yöredeki böcek türlerinin gözlemlenmesi).

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

      Sürdürülebilirlik açısında yaklaşımlarını ise DalyanKIDS’in kurucusu Begüm Erenler şöyle açıklıyor:

      “Buraya gelen çocuklar sadece tatil yapmıyor, aynı zamanda bu yöreye de bir katkılarının oluyor. Bunu da şöyle yapıyoruz: buradaki köy ilkokulundaki yerel sivil toplum örgütü adına yaptığımız çevre eğitimi çalışmalarına DalyanKIDS'e gelen çocukları da katıyoruz. Bir öğleden sonramızı o okulda geçiriyoruz, birlikte yörede nesli tükenmekte olan canlılarla ilgili atölye çalışmaları yapıyoruz. Sonra bu çalışmalar dernek tarafından kartpostal, ajanda olarak basılıyor ve kâr yine okuldaki çalışmalarda kullanılıyor.”

      Uygulanan projelerin sürdürülebilir olabilmesi için Dalyan Kültür ve Turizm ve Çevre Derneği ile işbirliği içerisindeler. 20 senedir faaliyette olan Dalyan Dernek (www.dalyandernek.org) çevredeki ilköğretim okullarının desteklenmesi, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, rehabilite edilmesi ve çeşitli çevre konularında birçok etkinliğe imza atmış.

Hiç yorum yok: